Comunicate de presă

 

Open Access - O necesitate morală pentru progres 

Un articol de  Stefan TOCHEV - CEO al MDPI

Este o necesitate morală să facem cercetarea științifică disponibilă gratuit. Cercetarea finanțată din fonduri publice ar trebui să fie accesibilă publicului. Accelerarea accesului la rezultatele cercetării poate salva vieți, susține carierele cercetătorilor și crea un viitor mai strălucit.

 

Foto – via MDPI

 

Imaginați-vă o lume în care este dezvoltat un vaccin universal împotriva cancerului, iar detaliile acestuia sunt disponibile gratuit pentru cercetătorii din întreaga lume printr-o publicație Open Access (OA). O astfel de lume este posibilă și, mai mult decât atât, avem o datorie morală să o transformăm în realitate.

 

Beneficiile publicării Open Access (în regim acces deschis)

Accesul Deschis (OA) promovează și facilitează Știința Deschisă într-o piață deschisă, centrată pe autori. Oferind cercetătorilor un serviciu robust, transparent și accesibil pentru diseminarea eficientă a rezultatelor cercetărilor lor, putem sprijini cel mai bine progresul științific.

Problema cu revistele științifice tradiționale este accesul. În mod tradițional, aceste reviste au fost finanțate prin abonamente plătite de instituții academice, ceea ce înseamnă că doar membrii instituțiilor abonate pot consulta paginile lor. În schimb, Accesul Deschis face ca noile descoperiri de cercetare să fie disponibile tuturor, indiferent de titlul de muncă sau afiliație. Beneficiile acestui model au fost evidențiate în mod deosebit în timpul pandemiei de Covid-19. Comunitatea științifică globală  a putut să afle rapid despre virus și să se adapteze.

 

Democratizarea diseminării informației științifice 

Impulsul democratizării în comunicarea științifică nu este ceva nou. Accesul Deschis (OA) poate părea o inovație recentă, dar principiile sale au rădăcini istorice care pot fi urmărite până în Europa secolului al XV-lea. Așa cum revoluția tiparului a accelerat diseminarea ideilor noi, publicarea în regim Acces Deschis deblochează noi perspective științifice care altfel ar fi accesibile doar câtorva.

În 2020, publicarea OA a depășit pentru prima dată publicarea pe bază de abonament, marcând un punct de referință major în evoluția sa. Această tendință a continuat în 2023, cu aproape 65% din lucrări publicate în regim OA (sursa: Dimensions).

 

Distribuția din 2023 a 4,16 milioane de articole și recenzii științifice

Sursa: Dimensions, martie 2024

 


Articole de Acces Deschis (OA Gold și OA Hibrid) publicate în 2023

Sursa: Dimensions, martie 2024

 

Beneficii pentru cercetători: amplificarea impactului prin Acces Deschis

Autorii care publică într-o revistă OA se pot aștepta la mai multe citări ale lucrărilor lor, crescându-le impactul potențial. Rezultatele cercetărilor care sunt disponibile gratuit sunt mai susceptibile de a fi citate decât cele ascunse în spatele unei subscripții (paywall)

Libertatea de acces crește considerabil publicul potențial pentru fiecare articol, favorizând un sentiment de comunitate între cercetătorii din întreaga lume. Vizibilitatea crescută poate atrage colaboratori și angajatori potențiali pentru tinerii oameni de știință.

La MDPI, credem că toți acești factori pot accelera avansul științei. În plus, autorii își păstrează drepturile de autor asupra lucrărilor lor, permițând o diseminare mai largă sub licențe Creative Commons și sporindu-le capacitatea de impact.

 

Accesul Deschis în acțiune: stimularea inovației și cooperării globale

Mai multe inițiative recente finanțate de UE exemplifică impactul transformator al Accesului Deschis:

  1. Proiectul Creierului Uman: cu finanțare de peste 1 miliard de euro, a publicat peste 500 de articole în Acces Deschis, facilitând colaborarea globală în neuroștiința și avansând cercetarea în boli critice precum boala Alzheimer.
  2. Inițiativa de Schimbare Climatică a Agenției Spațiale Europene: oferă acces deschis la date despre climă și sprijină luarea deciziilor informate și dezvoltarea politicilor – factori cruciali în lupta împotriva schimbărilor climatice.
  3. Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară: asigură că toate publicațiile sunt disponibile gratuit, promovând colaborarea internațională și avansând înțelegerea universului.

Accesul Deschis (OA) este o componentă esențială a Științei Deschise, pe care noi, la MDPI, o considerăm esențială pentru elaborarea unor politici informate care vizează problemele reale.

 

Finanțare și perspective de viitor: asigurarea leadership-ului științific al Europei

Este îngrijorător să vedem cum nivelurile de finanțare a științei în Europa rămân în urmă față de alte națiuni OCDE, cu disparități semnificative evidente între țările UE. Armonizarea finanțării cercetării în toată Europa este crucială pentru atingerea obiectivului Europa 2020 de creștere a cheltuielilor pentru cercetare la 3% din PIB.

Accesul Deschis (OA) poate ajuta la reducerea acestor disparități, asigurând accesul la cunoștințele științifice pentru toți, indiferent de statutul economic.

FP 10, programul cadru 10 al statelor membre ale UE, include o viziune pentru ca UE să devină un centru global de cercetare și inovare până în 2034, susținut de un buget propus de 200 de miliarde de euro. Acest buget trebuie utilizat inteligent și în moduri inovatoare. Guvernele, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să prioritizeze diseminarea deschisă a cunoștințelor dacă UE dorește să atingă această viziune. Trebuie să împuternicim oamenii de știință și comunitățile noastre să ia decizii informate, să stimuleze progresul durabil și să construiască o societate mai incluzivă și rezilientă.

 

Linia verde reprezintă obiectivul de creștere de 3% din PIB al Europei 2021.
Sursa: PIB pentru cercetare și dezvoltare | OECD

 

Imperativul moral

Accesul Deschis (OA) nu este doar o chestiune de politică științifică; este un drept fundamental pentru toți cetățenii și o condiție prealabilă pentru un viitor mai luminos și mai informat. Cercetarea finanțată din fonduri publice ar trebui să fie o prioritate de top, și mă bucur să văd că politicile se îndreaptă în această direcție. Capacitatea noastră de a genera perspective științifice transformatoare trebuie democratizată.

Întrebarea de astăzi nu mai este dacă ne putem permite să adoptăm OA ci mai degrabă, dacă ne putem permite să nu o facem.

 

-----

Pentru mai multe informații, vizitați MDPI.com

Informații de contact:

 

 -------------------------------------------------------------------------

 

MDPI Nominalizări Deschise pentru Premiul Tu Youyou 2024 |  5 iulie2024 - Basel, Elveția,

MDPI oferă un premiu de 100.000 CHF, inspirat de laureata Nobel, Profesoara Tu Youyou, și caută nominalizări.

MDPI anunță deschiderea nominalizărilor pentru Premiul Tu Youyou 2024, o recunoaștere importantă dedicată Profesoarei Tu Youyou, laureată Nobel, a cărei descoperire a avut un impact semnificativ în lupta globală împotriva malariei

 

 

Premiul Tu Youyou  are valoarea de 100.000 CHF

În 2015, Profesoara Tu Youyou a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru descoperirea artemisininei, reducând semnificativ ratele mortalității cauzate de malarie și influențând politicile de sănătate globală. Terapia combinată pe bază de artemisinină (ACT) este acum tratamentul standard recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această descoperire inovatoare a salvat multe vieți, în special în regiunile grav afectate de malarie. 

În 2009, pentru a celebra cea de-a 80-a aniversare a Profesoarei Tu, revista Molecules de la MDPI a lansat un număr special dedicat contribuțiilor sale la cercetarea medicală. Recunoscând contribuția ei continuă, MDPI a introdus Premiul Tu Youyou în 2016 pentru a onora realizările remarcabile în domeniul produselor naturale și al chimiei medicinale.

Termenul limită pentru nominalizări este 31 decembrie 2024

Premiul Tu Youyou oferă 100.000 CHF, care se împart în mod egal între câștigători. Nominalizările sunt deschise oamenilor de știință care se remarcă în domeniul produselor naturale și al chimiei medicinale. Instituțiile academice, universitățile și societățile sunt eligibile pentru a prezenta nominalizări. Termenul limită pentru depunerea nominalizărilor este 31 decembrie 2024, iar câștigătorii vor fi anunțați la 30 aprilie 2025.

MDPI invită mediul academic să propună nominalizări ale persoanelor care au demonstrat excelență și inovație, similare cu moștenirea profesorului Tu. Acest premiu nu numai că onorează performanța individuală, dar încurajează, de asemenea, continuarea cercetărilor și descoperirilor științifice în domenii cruciale ale medicinei.

Stefan Tochev, CEO al MDPI, a declarat: "Acest premiu concretizează cu adevărat angajamentul nostru profund față de cercetarea de ultimă oră care conduce la progresul societății și celebrează moștenirea unuia dintre cei mai mari oameni de știință din domeniul medical ai timpului nostru."

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul oficial al MDPI sau pagina dedicată Premiului Tu Youyou -www.tuyouyouprize.org

 

Despre MDPI

MDPI este lider al tranziției către știința deschisă, facilitând accesul oricui la cele mai recente cercetări științifice. Peste 3,5 milioane de cercetători au încredințat MDPI publicarea descoperirilor lor științifice. Procesul editorial al MDPI este susținut de o rețea de recenzenți dedicați, de o echipă de 6 000 de membri ai personalului sârguincioși și bine pregătiți și de o platformă internă de depunere a articolelor care a fost concepută pentru a asigura procese eficiente în cadrul celor 445 de titluri complet OA.

 

Pentru mai multe informații, vizitați MDPI.com sau www.tuyouyouprize.org

Informații de contact:

 

-------------------------------------------------------------------------

MDPI își îmbunătățește transparența și percepția publică prin lansarea datelor de impact ale revistelor academice pentru anul 2023 |  26 iunie 2024 - Basel, Elveția,

72% din revistele academice sunt clasate în cuartile de top,  marcând astfel excelența în publicarea Open Access

MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute, o editură lider global în publicarea open access (OA), anunță cu mândrie  realizări de seamă în urma publicării raportului Clarivate 2023, de citare a Revistelor Academice (Journal Citation Report - JCR). Acest succes subliniează încrederea nealterată în brandul MDPI.

 Editura MDPI este onorată să anunțe performanțele deosebite ale revistelor sale:

  • 237 de reviste academice MDPI (în creștere de la 208 anul trecut) au primit un Factor de Impact (JIF) în ediția JCR din 2024.
  • Dintre cele 236 de reviste MDPI clasificate, 72% (171 de reviste) se află în primele cuartile (Q1 sau Q2) în cel puțin o categorie.
  • 139 de reviste din Indexul Surselor Nou Emergente de Citate (ESCI) sunt incluse pentru prima dată în clasamentele unificate, cu 17 clasate în primele 25% din categoria lor și alte 65 în primele 50%.
  • 29 de reviste academice (toate ESCI) au primit un JIF pentru prima dată, reprezentând peste 5% din totalul revistelor acceptate nou în Web of Science anul trecut.
  • MDPI a avut alte 41 de reviste acceptate în ESCI în acest an, care vor primi Factori de Impact în ediția din 2025.

Dr. Constanze Schelhorn, liderul Departamentului de Indexare la MDPI, subliniază importanța metricilor de citare în mediul academic: „Ca și editură, recunoaștem importanța fundamentală pe care oamenii de știință o acordă Factorului de Impact al unei reviste academice. Sondajele de opinie arată constant că Factorul de Impact este mult mai important atunci când se alege o revistă academică spre publicare, decât majoritatea celorlalți factori, inclusiv taxa sau licența Creative Commons sub care este publicat un articol.”

Raportul de Citare a Revistelor Academice (JCR) 2023: Consolidarea Transparenței

Ediția din acest an a JCR include schimbări notabile menite să îmbunătățească transparența și evaluarea performanței revistelor academice:

  • Revistele acoperite în ESCI acum primesc clasificări pe categorii alături de cele din Indexul de Citare Științifică Extins (SCIE) și Indexul de Citare în Științele Sociale (SSCI).
  • Conform Clarivate, clasările unificate pe categorii oferă „o vedere mai simplă și mai completă a categoriei pentru evaluarea performanței revistelor”, oferind o perspectivă holistică asupra tuturor revistelor din fiecare categorie tematică.

MDPI: Un punct de referință între Editurile Academice

Cu mai mult de 3,5 milioane de autori care aleg  să publice cu MDPI, ne-am afirmat ca un lider în domeniul Open Access, revistele noastre fiind citate de peste 13 milioane de ori, consolidându-ne astfel poziția de editură OA cel mai des citată.

-----

Despre MDPI

Încă din 1996, MDPI a fost o editură pionier în domeniul publicațiilor științifice Open Access. Având încrederea a peste 3,5 milioane de cercetători, procesul editorial al MDPI beneficiază de suportul unei rețele extinse de recenzori și a unei echipe de peste 6000 de profesioniști. MDPI are o platforma proprie de trimitere a articolelor științifice care garantează procese eficiente pentru toate cele 440 de reviste academice accesibile integral.

 

Pentru mai multe informații, vizitați MDPI.com

Informații de contact:

 

-------------------------------------------------------------------------

 

MDPI stabilește un nou standard pentru excelență în publicare |  4 iunie 2024 - Basel, Elveția,

95% dintre autori evaluează procesul de publicare al MDPI ca fiind excelent sau bun, stabilind un nou standard în publicarea științifică – dezvăluie Raportul Anual 2023.

MDPI, principala editură de acces deschis (OA), anunță cu mândrie lansarea Raportului Anual 2023, detaliind realizările remarcabile și reafirmându-și leadership-ul în promovarea publicării OA. În 2023, MDPI a primit 655.065 de lucrări, dintre care 285.244 au fost publicate. Compania deține acum o cotă de piață de 17% în articole de acces deschis de tip Gold OA, cu un timp mediu de publicare de șase săptămâni.

Stefan Tochev, CEO-ul MDPI, a declarat: "Ca pionier în publicarea OA, MDPI a fost de mult timp un factor de schimbare în comunitatea academică, servind milioane de autori din întreaga lume pentru a asigura accesul liber la cele mai recente cercetări. Reflectând asupra călătoriei noastre incredibile la MDPI, anul 2023 a fost marcat de creșterea numărului de lucrări submise, proiecte ambițioase și inițiative menite să îmbunătățească procesele noastre interne și să ofere servicii de top oamenilor noștri de știință."

Raportul Anual 2023 al MDPI subliniază câteva realizări cheie:

  • Cotă de piață de 17% în articole de acces deschis de aur în toate disciplinele.
  • Rate record de satisfacție: 95% dintre autori, 82% dintre recenzori și 85% dintre editorii invitați.
  • Standarde editoriale îmbunătățite și procese de feedback.
  • Creșterea impactului și extinderea cu 54 de noi incluziuni de jurnale MDPI în Scopus, 29 în Web of Science și 77 în DOAJ.

Angajamentul neclintit al MDPI de a promova OA a transformat peisajul publicării academice, făcând cercetarea de înaltă calitate accesibilă gratuit comunității științifice globale. Îmbunătățirea continuă a standardelor noastre editoriale și a proceselor de feedback subliniază dedicarea MDPI pentru asigurarea integrității academice și excelenței.

Acoperire globală și colaborare

Amprenta globală a MDPI continuă să se extindă, cu autori din diverse regiuni: 37% din Asia/Pacific, 36% din Europa, 15% din Americi și 12% din alte părți ale lumii. Platforma complet OA a companiei a atras aproape 14 milioane de vizitatori lunar în 2023, reflectând influența sa răspândită în comunitatea științifică.

Angajament față de parteneriate

Cu peste 800 de parteneri instituționali, MDPI continuă să își demonstreze dedicarea pentru a oferi servicii de publicare fiabile și colaborative. Introducerea unui model de tarifare transparentă evidențiază eforturile continue ale MDPI de a spori accesibilitatea și sprijinul comunității academice.

Pentru mai multe detalii, citiți Raportul Anual 2023.

-------

Despre MDPI

MDPI este o editură academică internațională fondată în 1996, care are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele. MDPI este în serviciul oamenilor de știință din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice.

MDPI conduce tranziția către știința deschisă, făcând mai multe cercetări libere și accesibile tuturor. Peste 3,5 milioane de cercetători au încredințat MDPI publicarea descoperirilor lor științifice. Procesul editorial al MDPI este susținut de o rețea de recenzori dedicați, de o echipă de peste 6000 de angajați profesioniști și bine pregătiți și de o platformă internă de trimitere a articolelor, concepută pentru a asigura procese eficiente în cadrul celor peste 440 de jurnale complet de acces deschis.

 

Pentru mai multe informații:

Rui Duarte, PR Manager Global

la [email protected] / +41764313242.

Echipa PR MDPI Romania

[email protected]  /+40 364 150 134

 

 

-------------------------------------------------------------------------

 

 

 

MDPI și Revista Sustainability: Angajamentul față de Integritate și Cooperare  | 24.05.2024

Echipa MDPI România a luat la cunoștință îngrijorările exprimate în recentul articol PressOne, în special cele legate de reputația revistei noastre Sustainability și de credibilitatea MDPI.

Suntem deschiși să vă oferim sprijinul nostru și să prezentăm o perspectivă bazată pe fapte referitoare la activitatea noastră, argumente credibile și impactul pozitiv în continuă creștere al publicațiilor noastre

  1. „Prădător”

Recent, au apărut cazuri de edituri, printre care si MDPI, care au fost etichetate în mod fals ca fiind prădătoare de către site-uri anonime. Aceste site-uri, care nu au nicio legitimitate sau expertiză în domeniul editării academice, pot provoca daune semnificative reputației editurilor și pot descuraja autorii să își publice lucrările.

Un exemplu recent de astfel de site-uri anonime a fost expus ca sursă de "fake news" ce încearcă să șantajeze companii. O postare detaliată pe Cabells (https://cabells.com/) a dezvăluit modul în care acest site a folosit informații false și tactici de intimidare pentru a extorca bani de la edituri

Din păcate, campaniile negative tind să atragă atenție necontrolată, ducând la răspândirea unor neadevăruri despre MDPI și alte edituri. 

Pe parcursul timpului, am primit sprijin neclintit din partea unor autorități critice precum COPE, DOAJ, Web of Science, Scopus, STM și altele, care au continuat să ne susțină angajamentul față de standardele de publicare academică. Considerăm că este crucial să vă informăm despre aceste evoluții. Pentru informații mai detaliate despre situație și răspunsul nostru, vă rugăm să consultați acest anunț MDPI

În plus, COPE le reamintește autorilor și instituțiilor să „trateze listele de reviste prădătoare (sau false) cu același grad de precauție ca și în cazul revistelor în sine. Listele care nu sunt transparente cu privire la criteriile utilizate nu ar trebui să fie de încredere.” Declarația menționează, de asemenea, că „astfel de liste pot perpetua prejudecăți sistemice și pot include reviste cu resurse limitate, dar care sunt reviste legitime cu cele mai bune intenții.

  1. Revista Sustainability

Revista Sustainability își menține indexarea în baze de date de top precum Web of Science (WoS) și a trecut recent printr-o evaluare riguroasă realizată de către Scopus. Factorul de Impact (IF) și CiteScore în creștere constantă demonstrează cercetarea de impact.

Colaborăm cu societăți renumite din Canada și UE, consolidându-ne astfel dedicația față de calitate.

Revista Sustainability a publicat cercetări foarte citate și chiar a prezentat un editorial de la Președintele Irlandei pentru un număr special. Testimonialele pozitive de la editori și autori subliniază experiența lor cu revista. MDPI, editura revistei Sustainability, sprijină activ eforturile de sustenabilitate prin Forumul Mondial pentru Sustenabilitate (WSF) și oferă finanțare pentru proiecte globale.

Desemnarea recentă ca „Nivel 0” de către Registrul Științific Norvegian este temporară. Revista Sustainability este în prezent în reevaluare. O majoritate covârșitoare a revistelor MDPI dețin desemnarea prestigioasă „Nivel 1” în registru, îndeplinind toate cerințele științifice. Este important de notat că „Nivel 0” nu echivalează cu o clasificare de „revistă prădătoare” în Norvegia sau Scandinavia.

MDPI promovează parteneriate de încredere în toată Europa. Avem acorduri cu consorții naționale de biblioteci SIKT (Norvegia) și Bibsam (Suedia). Avem ca membri universități prestigioase din Finlanda, inclusiv Universitatea din Helsinki, Universitatea din Turku și Universitatea din Laponia.

Credem în menținerea unor practici riguroase de publicare academică și contribuția la eforturile globale de sustenabilitate. Vă invităm să aflați mai multe despre revista Sustainability și MDPI pe site-urile noastre. 

  1. MDPI

Revistele MDPI au profil de indexare în baze de date extrem de selective. Un total de 251 de reviste MDPI sunt acoperite de Web of Science și 97% din publicațiile MDPI au fost acoperite în Web of Science în 2023. În plus, un total de 400 de reviste MDPI sunt în Directory of Open Access Journals (DOAJ), indicând că MDPI are al doilea cel mai mare număr pentru orice editură. Vă recomandăm să citiți rapoartele noastre anuale pentru 2023 

Cunoștințele științifice sunt un bun public, finanțat de contribuabili, conceput pentru a conduce progresul pentru mulți, nu pentru puțini. MDPI este lider în mișcarea de democratizare a accesului la cunoștințele științifice și de creștere a impactului societal al cercetării. 

Accesul deschis este aici pentru a rămâne, fiind dincolo de o simplă tendință a industriei de publicare. Este în fruntea unei mișcări sociale mai largi care solicită cunoștințe științifice accesibile, accesibile și echitabile. 

Vă rugăm să rețineți că pe parcursul anului 2022, peste 100.000 de lucrări de cercetare MDPI au fost menționate în media globală de top, cum ar fi National Geographic, The Washington Post, Forbes, The Guardian, BBC, CNN, Time și Harvard Business Review. 

Suntem foarte deschiși în a vă oferi orice informații suplimentare și orice dovezi necesare pentru a vă sprijini și pentru a valida o abordare bazată pe fapte privind legitimitatea MDPI. 

 

-------

Despre MDPI

MDPI este o editură academică internațională fondată în 1996, care are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele. MDPI este în serviciul oamenilor de știință din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice.

 

Echipa PR MDPI Romania

[email protected]  /+40 364 150 134

 

-------------------------------------------------------------------------

 

România și publicarea Open Access: implicații și provocări în contextul european | 24.04.2024

În era digitală globală în care trăim, accesul la cele mai noi cercetări științifice este esențial. Modelul de publicare Open Access a câștigat teren în ultimele două decenii în întreaga lume, fiind un mijloc care permite accesul liber cititorilor la cele mai recente cercetări științifice  fără bariera costurilor, având un impact semnificativ atât în ceea ce privește calitatea cercetării științifice cât și folosirea rezultatelor acesteia în adresarea imediată a  problemelor globale precum schimbările climatice sau cercetarea în domeniu medical. Mai mult decât atât, autorii își mențin drepturile de autor asupra rezultatelor obținute.

Accesibilitatea publicațiilor Open Access are ca beneficiu un număr mai mare de descărcări comparativ cu lucrările publicate în regim tradițional, cu acces limitat de abonamentele la revistele științifice. În plus, articolele Open Access tind să fie citate mai des, indicând o influență și o integrare mai largă în discuțiile academice. Modelul Open Access își demonstrează astfel impactul pe care accesibilitatea îl are asupra promovării schimburilor intelectuale și a progresului științific.

Provocările Open Access în România

Uniunea Europeană, prin programul Horizon 2020 și succesorul său, Horizon Europe, impune accesul deschis la publicații. România se confruntă cu provocări specifice în adoptarea modelului de publicare Open Access, deși Uniunea Europeană, prin Consiliul European de Cercetare finanțează cercetătorii români cu sume semnificative prin proiecte diverse. Accesul la aceste fonduri este condiționat de publicarea articolelor științifice în reviste Open Access, licențiate CC BY și are ca scop implementarea strategiei de păstrare a drepturilor de autor.

În contextul revizuirii Standardelor Minime Naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor din învățământul superior, a atestatului de abilitare, precum și a diplomei de doctor, impunerea publicării doar în anumite reviste sau al publicării rezultatelor numai în reviste fără taxă,  limitează capacitatea cercetătorilor români de a accesa aceste fonduri esențiale pentru cercetare. În anul 2023, 96% din lucrările Open Access din România au fost publicate în model de tip Gold Open Access. Punând în aplicare cerințe de publicare în reviste de tip Diamond Open Access, unde nu este cerința taxei de publicare, România și-ar putea priva cercetătorii de aproximativ 22 milioane de euro din investiții.

România este statul membru UE cu cele mai scăzute alocări bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare în raport cu PIB-ul (GBARD/PIB), potrivit unei evaluări făcute de Comisia Europeană asupra sistemului de cercetare și inovare din România. În 2020, România a alocat 0.47% din PIB.   Subfinanțarea, fragmentarea și eficacitatea scăzută a cercetării publice precum și lipsa unei perspective pe termen lung are un impact direct asupra calității și asupra integrării sistemului de cercetare - inovare la normele europene și implicit globale. Deși din anii 2000, investiția României în domeniul cercetării și inovării a crescut cu 1.4% în fiecare an, e mai puțin decât alte 13 țări europene, fiind de altfel și statul care investește cel mai puțin în acest domeniu relativ la PIB.

Publicarea Open Access în Europa

Uniunea Europeană (UE) are o serie de inițiative dedicate stabilirii publicării Open Access ca normă pentru revistele științifice, fiind parte integrantă din strategia de cercetare și inovare la nivel european. Uniunea Europeană definește publicarea în Open Access ca accesul gratuit, online, la informații științifice, permițând utilizatorilor să citească, descarce și să utilizeze conținutul acestora fără restricții. Acest concept se aplică informației științifice din toate disciplinele academice. Din informația științifică se diferențiază articolele științifice evaluate prin recenzare (peer review) care sunt publicate în revistele academice, și datele de cercetare.

Mandatul European pentru publicațiile Open Access

Articolul 29.2 din directivele programului Horizon 2020 stabilește cerințe legale detaliate privind accesul liber la publicațiile științifice: fiecare beneficiar al unui grant provenit din Horizon 2020, trebuie să asigure accesul deschis la toate informațiile științifice evaluate prin recenzare și publicate, cât și la datele de cercetare aferente acestora. Pentru a îndeplini această cerință, beneficiarii trebuie să se asigure că toate informațiile științifice publicate pot fi, ca și criteriu de bază, citite online, descărcate și tipărite.

Parte din comunitatea științifică internațională

În concluzie, modelul de publicare Open Access în România prezintă numeroase beneficii, dar și provocări semnificative, amplificate de constrângerile financiare. O abordare strategică din partea autorităților române este esențială pentru a maximiza beneficiile modelului Open Access și pentru alinierea la standardele europene. Construirea unui cadru legislativ adaptat la realitățile și necesitățile locale cât și finanțarea adecvată și formularea proiectelor ce sprijină cercetătorii și facilitează accesul cititorilor la informația științifică sunt necesare pentru cercetare și dezvoltare. Astfel, cu sprijinul mandatelor Uniunii Europene, trecerea la Open Access va crește nu numai vizibilitatea și impactul cercetării românești, dar va asigura și o integrare mai profundă în rețeaua științifică internațională.

-------

Despre MDPI

MDPI este o editură academică internațională fondată în 1996, care are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele. MDPI este în serviciul oamenilor de știință din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice.

 

Echipa PR MDPI Romania

[email protected]  /+40 364 150 134

 

-------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Editura MDPI clarifică standardele de calitate: un angajament pentru excelență în publicațiile științifice Open Access | 5.04.2024

În contextul revizuirii Standardelor Minime Naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor din învățământul superior, a atestatului de abilitare, precum și a diplomei de doctor, Editura MDPI dorește să clarifice unele detalii referitoare la standardele de calitate pentru publicațiile de tip Gold Open Access.

În ultimii ani, MDPI se confruntă cu acuze aduse la calitatea lucrărilor publicate. Pe parcurs, MDPI nu doar a răspuns, ci s-a și adaptat conform cerințelor din industrie.

În prezent, MDPI respectă diverse standarde și directive pentru revistele sale, inclusiv cele impuse de Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), Consolidated Standards of Reporting Trials (CONSORT), Transparency and Openness Promotion Guidelines (TOP), Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA), Reporting of In Vivo Experiments (ARRIVE) și principiile Findability, Accessibility, Interoperability, and Reuse (FAIR). 

Revistele MDPI susțin un proces riguros de evaluare inter pares, aplicând politici și standarde etice clare pentru a sprijini studii științifice de înaltă calitate în domeniul publicării academice. Acolo unde apar probleme etice, investigăm și luăm măsurile necesare pentru a menține integritatea literaturii și a asigura siguranța participanților la cercetare.

Manuscrisele trimise trebuie să respecte politicile editoriale și cele etice ale MDPI. În plus, manuscrisele trebuie să respecte regulile individuale ale jurnalului. Mai jos, identificam principiile pe baza cărora se desfășoară procesarea lucrărilor submise:

  • Prevenire – detectarea precoce și semnalarea potențialelor probleme de etică prin verificări automate și manuale ale revizuirii inter pares și a manuscrisului.
  • Neutralitate — corectitudine si obiectivitate, făcând evaluări pentru a corecta literatura de specialitate, acolo unde este necesar.
  • Transparență – informarea tuturor părților atunci când este posibil și adecvat și oferirea de timp pentru a răspunde.
  • Consecvență – asigurarea că procesele standard sunt urmate pentru investigarea problemelor și aplicabilitatea politicilor, iar principiile și organigramele COPE sunt respectate.

Autorii care trimit articole către jurnalele MDPI trebuie să se asigure că manuscrisele lor sunt etic corecte și îndeplinesc standardele recunoscute în industrie, reflectate în politicile MDPI.

MDPI urmează ghidurile Comitetului Internațional al Editorilor de Jurnale Medicale (ICMJE), care afirmă că pentru ca un cercetător să se califice ca autor al unui manuscris, acesta trebuie să îndeplinească toate cele patru criterii simultan:

  • Contribuții substanțiale la conceptualizarea sau proiectarea lucrării; la obținerea, analiza sau interpretarea datelor pentru lucrare;
  • Elaborarea lucrării sau revizuirea acesteia critic pentru conținutul intelectual important;
  • Aprobarea finală a versiunii de publicat;
  • Acordul de a fi responsabil pentru toate aspectele lucrării, asigurându-se că întrebările legate de acuratețea sau integritatea oricărei părți a lucrării sunt investigate și rezolvate în mod corespunzător.

Plagiatul nu este acceptabil în jurnalele MDPI. Reutilizarea textului copiat din altă sursă trebuie să fie între ghilimele și sursa originală trebuie să fie citată. Dacă design-ul unui studiu, structura sau limbajul manuscrisului au fost inspirate din studii anterioare, aceste studii trebuie să fie citate explicit.

Ca urmare a regulilor la care MDPI aderă, 96 din Revistele MDPI sunt încadrate in cuartilele Q1-Q3, din care 87 in Q1-Q2. Aceste detalii, împreună cu toate politicile la care aderă Editura noastră, pot fi identificate si pe site-ul oficial https://www.mdpi.com/ethics

Dorim astfel să subliniem încă o dată faptul ca MDPI nu se sustrage de la calitate și dorește să colaboreze împreună cu comunitatea de cercetare din România în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru autorii români.

-------

Despre MDPI

MDPI este o editură academică internațională fondată în 1996, care are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele. MDPI este în serviciul oamenilor de știință din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice.

 

Echipa PR MDPI Romania

[email protected]  /+40 364 150 134

 

-------------------------------------------------------------------------

 

 

Îngrădirea Progresului Științific: Consecințele Grave ale Restricționării Publicării în Acces Deschis în România | 22.03.2024

În contextul recentelor propuneri legislative de modificare a standardelor minime naționale pentru conferirea titlurilor academice și diseminarea științifică, Editura MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), evidențiază importanța crucială și beneficiile incontestabile ale adoptării și sprijinirii modelului Open Access Gold (OA) în publicațiile științifice din România, apreciind deschiderea Ministerului Educației către dialog și oportunitatea de a contribui la această consultare publică.

Cunoștințele din domeniul științific sunt un bun comun, care au la bază taxele plătite de contribuabili și sunt menite să aducă un progres în masă și nu unul individual.

MDPI este o călăuză în ceea ce privește democratizarea accesului liber la știință și intenționează să sporească impactul cercetărilor asupra întregii societăți.

Studiile și cercetările publicate în modelul Open Access constituie mai mult de 66% din totalul lucrărilor publicate în România, dintre care 93% au fost publicate în modelul Gold Open Access sau Hybrid-Gold (modelul cu taxă de publicare necesară - APC), demonstrând o preferință clară și un angajament față de diseminarea cunoștințelor fără bariere. În plus, în ultimii 10 ani, procentul articolelor disponibile prin intermediul modelului Gold Open Access a crescut semnificativ, atingând 35% la nivel mondial, ceea ce subliniază o tendință globală de creștere a accesibilității și vizibilității cercetării. În aceeași perioadă, disponibilitatea articolelor ce pot fi accesate doar pe bază de abonament a scăzut de la 73% la 50%.

 

Sursă: lucrări publicate în România, indexate în platformele Web of Science și Incites, Martie 2024

Așadar, impunerea obligativității de publicare a cercetărilor științifice în model care nu necesită o taxă de publicare presupune o poziționare contra pieței și, prin urmare, mai mult de 60% din cercetările publicate în România vor fi nevoite să fie puse la dispoziție sub o altă formă de publicare în Acces Deschis.

Modelul Open Access este unul ce va dăinui, depășind un simplu trend de publicare în industria cercetării științifice. Acesta stă la baza unei mișcări sociale vaste, ce implică disponibilitatea informațiilor științifice într-un mod accesibil și echitabil.

Uniunea Europeană, prin intermediul inițiativei Horizon Europe, investește în modelul Open Access 95.5 miliarde de euro până în 2027, pentru a promova cercetarea asupra schimbărilor climatice, pentru a susține astfel și obiectivele SDG ale ONU și pentru a spori evoluția și competitivitatea în cadrul Uniunii Europene.

Editura MDPI face apel la comunitatea academică și la decidenții politici să recunoască importanța vitală a modelului Open Access pentru viitorul cercetării și dezvoltării științifice. Este esențial să sprijinim și să promovăm politicile care facilitează accesul liber și neîngrădit la cunoașterea științifică, asigurând astfel un impact maxim asupra societății și contribuind la progresul științific global.

-------

Despre MDPI

MDPI este o editură academică internațională fondată în 1996, care are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele. MDPI este în serviciul oamenilor de știință din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice.

 

Echipa PR MDPI Romania

[email protected]  /+40 364 150 134

 

--------------------------------------------

 

Opinia MDPI referitoare la consultarea publică privind Standardele Minimale Naționale  | 21.03.2024

 

În atenția Ministerului Educației,

Mă numesc Sandra Spătariu și sunt Operations Manager la MDPI Open Access Publishing Romania SRL, o editură de open access (OA) cu 251 de reviste indexate în WoS.

Aș dori să îmi exprim opinia cu privire la criteriile propuse de CNATDCU privind Standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor din învățământul superior, a atestatului de abilitare, precum și a diplomei de doctor, apreciind deschiderea ministerului către dialog și oportunitatea de a contribui la această consultare publică.


Preocupări legate de criteriile propuse

MDPI are anumite rezerve cu privire la criteriile propuse de comisiile de Matematică, Chimie, Psihologie, Științe ale Educației, Educație Fizică și Sport și Inginerie Electronică și Telecomunicații, în special referitoare la taxele de procesare - APC (Article Processing Charge) în modelul gold open access.

Explicații privind APC

MDPI își publică majoritatea revistelor în modelul gold open access, permițând utilizarea și reutilizarea nelimitată a articolelor, cu condiția creditării autorilor. Toate articolele noastre sunt publicate sub o licență Creative Commons (CC BY).

Autorii plătesc un APC pentru a acoperi costurile de administrare și gestionare a recenziilor (peer-review), producția profesională a articolelor în format PDF și alte formate, precum și diseminarea articolelor publicate în diverse medii, pe lângă alte funcții de publicare. Nu există taxe pentru articolele respinse, taxe de depunere și nici taxe suplimentare bazate pe lungimea articolului, figurilor sau datelor suplimentare. Unele articole (editoriale, corecții, adăugiri, retractări, comentarii etc.) sunt publicate gratuit.

Vă prezentăm, mai jos, o defalcare a modului în care este utilizat APC-ul. În calcularea acestor valori, am respectat recomandările Fair Open Access Alliance, o organizație care promovează publicarea durabilă și transparentă a articolelor. De asemenea, acest lucru face ca MDPI să fie pe deplin conform cerințelor Planului S, o inițiativă cheie a finanțatorilor pentru a promova Open Access (OA).

 

Funcții de servicii

% din Suma totală

(franci elvețieni, CHF)

2000 CHF

1000 CHF

1.Operațiuni și proiecte de publicare

17%

34%

336

336

2.Publicarea revistelor

40%

79%

790

790

3.Onorarii editoriale

1%

2%

22

22

4.Marketing și comunicare

4%

4%

80

40

5.General

6%

12%

118

118

6.Reduceri și renunțări

19%

19%

370

185

7.Excedent

13%

-50%

284

-491

Taxa totală de publicare per articol (CHF)

 

 

2000

1000

Mai multe detalii sunt disponibile în Anexa 1 și pe website-ul nostru

 

Pentru a facilita accesul la publicarea open access, MDPI a implementat diverse programe:

  • Cupoane de reducere pentru recenzori  în valoare de 50CHF sau 100 CHF.
  • Programul IOAP (Instituțional Open Access Program) cu reduceri de 10-25% pentru peste 820 de instituții, dintre care 8 membrii din România: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București din Cluj-Napoca, Universitatea București, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din Oradea, Universitatea Tehnică Cluj, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Institutul Național pentru Fizica Laserului, Plasmei și Radiațiilor.
  • Reducere suplimentară prin programul MDPI Societies pentru Societatea Română de Cataliză (10% reducere pentru toți membrii).
  • Reducerea cu 47% a APC-urilor plătite de autorii români în 2023.
  • Introducerea unei modalități noi pentru instituții de a acoperi costurile de publicare pentru autorii afiliați. MDPI și prestigioasa universitate din Țările de Jos, Delft University of Technology (TU Delft) a încheiat un acord “flat fee” pentru un număr nelimitat de publicații între anii 2024-2026, evidențiindu-se astfel încrederea pe care universitatea de renume mondial o acordă editurii noastre, plătind în avans taxele de publicare.

Prezența MDPI în România

Editura MDPI este implicată în comunitatea academică din România, având două birouri în Cluj-Napoca și București. Cu un efectiv de peste 300 de angajați, contribuie în mod notabil la economia locală, inclusiv prin achitarea taxelor și impozitelor.

Poziția MDPI ca lider în publicarea open access

Conform WoS, MDPI este editura științifică preferată de autorii români, atât pentru revistele open access, cât și pentru toate formele de publicare (OA și modelul tradițional).

Între anii 2021 și 2023, România a publicat în total un număr de 52.961 de articole în revistele științifice, fiind peste Ungaria, Slovenia, Croația, Slovacia, Cipru, Estonia, Lituania, Bulgaria.

În aceeași perioadă, autorii români, au publicat 33.483 în reviste open access. Totodată, autorii români au publicat în revistele MDPI un număr de 15.690 de articole, rezultând o proporție de 29,73% din totalul publicațiilor și 46,86% din totalul publicațiilor open access. Din 2019, peste 32.000 de autori români au ales să publice cu MDPI, evidențiindu-se astfel încrederea comunității de cercetare în editura noastră.

Impunerea unei limite de publicare în revistele de tip gold OA,  reduce impactul și vizibilitatea cercetării din România la nivel internațional.

La final de 2023, 338 de cercetători români făceau parte din Consiliul editorial MDPI, iar în ultimii cinci ani, 2.926 de persoane din domeniul academic au editat ediții speciale în revistele noastre.

Publicarea unui articol in MDPI trece printr-un proces riguros și transparent de revizuire, manuscrisul fiind recenzat de cel puțin doi cercetători in domeniu, a căror identitate poate sau nu să fie cunoscută și autorilor, noi având posibilitatea de a avea recenzare deschisă, fapt care aduce și mai multă transparență în procesare. Editorii academici externi au posibilitatea de a sugera recenzori pentru manuscrisul în cauză. În urma procesului de recenzare, autorii sunt informați cu privire la rapoartele obținute, și articolul intră in revizuire. Procesarea manuscriselor este supervizată de un membru editorial academic extern. Membri consiliului Editorial sunt aprobați în prealabil de Editorul-șef al revistei, acesta având atribuția de a aproba inclusiv subiectele pentru Ediții Speciale ale revistelor și alte colecții.

MDPI respectă diverse standarde și directive pentru revistele sale, inclusiv Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), Consolidated Standards of Reporting Trials (CONSORT), Transparency and Openness Promotion Guidelines (TOP), Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA), Reporting of In Vivo Experiments (ARRIVE) și principiile Findability, Accessibility, Interoperability, and Reuse (FAIR).

În urma acestui proces, dacă manuscrisul este acceptat pentru publicare, el este și editat pentru lingvistică, după care ajunge la corectură și ulterior transmis mai departe echipei de publicare și indexare.

Îngrijorări legate de restricționarea editurilor gold open access

Impunerea unor restricții ar putea afecta negativ munca și efortul cercetătorilor români (profesori, cercetători seniori, tineri cercetători și doctoranzi). Prioritizarea revistelor de tip diamond open access comparat cu gold open access ridică niște riscuri legate de sustenabilitate, finanțare respectiv opțiuni de publicare.

  • Sustenabilitate - revistele de tip gold OA urmează un proces strict de peer-review. respectând standarde editoriale ridicate, susținute de resurse umane interne. Fără modele de finanțare sustenabile, există un risc de instabilitate financiară și implicit o posibilă scădere a standardelor editoriale.
  • Finanțare limitată - revistele de tip diamond OA pot întâmpina dificultăți în finanțarea inovațiilor tehnologice, îmbunătățirilor platformei și serviciilor editoriale, care sunt extrem de importante pentru procesul de publicare și a experienței utilizatorului. Resursele pentru susținerea publicării pot fi limitate, restricționând potențial numărul de articole publicate și calitatea serviciilor furnizate.
  • Controlul calității - în modelul de tip diamond OA, organizațiile de finanțare își asumă responsabilitatea controlului calității în locul editurii, rezultând posibile variații în calitatea recenziei și a serviciilor editoriale. Procesul de peer-review poate fi influențat de interesele organizației finanțatoare, acesta nemaifiind unul obiectiv.
  • Oportunități limitate de publicare - publicarea în reviste de tip gold OA bine stabilite și recunoscute internațional poate îmbunătăți vizibilitatea și prestigiul cercetării, autorii având ca beneficiu creșterea reputației și avansarea în carieră. Cu toate acestea, deoarece accesul de tip diamond OA este un model de publicare relativ nou și mai puțin obișnuit, autorii pot avea opțiuni limitate pentru publicare, ceea ce ar putea afecta vizibilitatea cercetării și oportunitățile de progres în carieră.

Apel pentru un mediu academic echitabil

MDPI susține crearea unui mediu academic transparent și echitabil, care să satisfacă preferințele tuturor membrilor comunității. Considerăm că restricționarea editurilor gold open access ar dezechilibra mediul academic și ar limita libertatea de publicare a cercetătorilor.

Concluzie

Credem că aceste criterii au fost realizate fără a se consulta și analiza dorința comunității științifice din Romania, și se bazează foarte mult pe referințe externe care nu reflectă tendințele și preferințele autorilor români. Ținând cont de numărul mare al autorilor care au ales modelul promovat de MDPI, aceste criterii pot avea consecințe negative asupra dezvoltării profesionale a cadrelor universitare și ale studenților din școlile doctorale.

Editura MDPI este dispusă la dialog și să se adapteze solicitărilor Ministerului, având ca obiectiv îmbunătățirea contribuției noastre la obiectivul comun: consolidarea comunității științifice prin promovarea științei deschise și participative pentru tot mediul academic – o abordare care subliniază încă odată angajament și colaborare din partea noastră.


Solicităm CNATDCU să reconsidere criteriile propuse pentru a nu afecta negativ progresul științific din România. MDPI este un partener dedicat comunității academice românești și vă stăm la dispoziție pentru eventuale nelămuriri, fiind dispuși la o colaborare în vederea identificării celor mai bune soluții în acest sens.

 

Vă mulțumim pentru atenție!

 

Sandra Spătariu

Operations Manager Romania

e-mail: [email protected]

Adrian Stefan Zamfir

Account Support Specialist

e-mail: [email protected]

 

Anexa 1  - Modul în care este utilizat APC-ul

 

Funcții de servicii

% din Suma totală

(franci elvețieni, CHF)

2000 CHF

1000 CHF

1. Operațiuni și proiecte de publicare

17%

34%

336

336

2. Publicarea revistelor

40%

79%

790

790

3. Onorarii editoriale

1%

2%

22

22

4. Marketing și comunicare

4%

4%

80

40

5. General

6%

12%

118

118

6. Reduceri și renunțări

19%

19%

370

185

7. Excedent

13%

-50%

284

-491

Taxa totală de publicare per articol (CHF)

 

 

2000

1000

 

  1. Operațiuni și proiecte de publicare

MDPI dezvoltă și administrează propriul site web pentru trimiterea electronică a articolelor și a recenziilor. De asemenea, gestionăm mai multe platforme care oferă diferite tipuri de servicii pentru cercetători, detaliate pe pagina noastră de inițiative MDPI https://www.mdpi.com/about/initiatives

 

  1. Publicarea revistelor
  • Triaj: Filtrarea articolelor la depunere de către personalul intern și membrii consiliului editorial extern.
  • Organizarea procesului de peer-review: MDPI oferă un grad ridicat de asistență editorilor academici pentru a se putea concentra pe deciziile editoriale. Avem editori interni care invită recenzori, colectează rapoarte, comunică cu autorii și recenzorii, mențin corespondență cu autorii privind revizuirea, și altele.
  • Producție: Editare de text, formatare, conversie XML și PDF, editare lingvistică. APC include editare minoră în limba engleză de către vorbitori nativi. APC-ul nu acoperă editare extinsă în limba engleză.
  • Corectură: Corespondență cu autorii pentru aprobarea textului final și solicitarea informațiilor lipsă.
  • Altă asistență editorială precum gestionarea întrebărilor și solicitărilor de sprijin înainte de depunere, în timpul procesului editorial și de recenzie, sau după publicare.
  • Managementul și dezvoltarea revistelor: Editorii interni monitorizează indicatori cheie de performanță pentru fiecare revistă, reviste concurente și tendințe în domeniu. De asemenea, elaborează rapoarte și poartă discuții cu editorul-șef și consiliul editorial.
  • Indexare și arhivare: MDPI are o echipă dedicată care lucrează continuu pentru a extinde acoperirea post-publicare a tuturor revistelor în principale baze de date academice, baze de date specifice domeniului și liste de clasare a revistelor specifice țării.
  • Prezervare digitală: Toate revistele MDPI sunt păstrate digital integral de către Biblioteca Națională a Elveției și CLOCKSS, asigurând arhivarea pe termen lung a tuturor publicațiilor noastre.

 

  1. Onorarii editoriale

MDPI acordă o bursă de călătorie sau o indemnizație tuturor editorilor-șef. Pentru societățile științifice ale căror reviste sunt gestionate de MDPI, compania le oferă o parte din venituri.

 

  1. Marketing și comunicare

MDPI alocă o parte din venituri pentru promovarea revistelor și articolelor, prin sponsorizări ale conferințelor, evenimentelor societăților științifice și a altor activități promoționale, precum și o serie de premii pentru a sprijini cercetătorii.

 

  1. General
  • Managementul și administrația includ costuri legate de salariile personalului non-editorial și alte costuri de operare. Acestea includ toate taxele plătite de MDPI pentru apartenența la organizații de publicare, cum ar fi International Association of Scientific, Technical, and Medical Publishers (STM Association), Open Access Scholarly Publishing Association (OASPA) și Society for Scholarly Publishing (SSP), precum și servicii suplimentare de publicare, cum ar fi Publons. Cele mai multe taxe de membru se bazează pe nivelul de venit sau dimensiunea editurii.
  • MDPI susține activitățile Fundației MDPI pentru Sustenabilitate, inclusiv coordonarea Forumului Mondial pentru Sustenabilitate și a Premiilor Mondiale pentru Sustenabilitate.
  • MDPI este o companie fără datorii și nu rambursează împrumuturi sau investiții.
  1. Reduceri și scutiri de APC

MDPI se angajează să sprijine tranziția tuturor cercetărilor la OA complet, prin urmare oferim periodic reduceri sau renunțări la APC. În medie, renunțăm la aproximativ 25 - 27% din costurile de publicare anual. Din totalul APC-urilor dintr-o revistă, oferim reduceri și scutiri variind de la 15% la revistele noastre cele mai consacrate, până la 100% la revistele noastre noi sau din domeniul științelor umane. În multe reviste din domeniul științelor sociale și umaniste scutim 70 - 100% din costurile APC (taxa APC este afișată pe website-urile acestor reviste). Chiar și unele dintre revistele noastre consacrate renunță la 30% din costurile de publicare în fiecare an.

Pentru revistele din domenii cu niveluri scăzute de finanțare, unde autorii nu dispun, de obicei, de fonduri suficiente, costurile APC sunt, în general, eliminate și subvenționate încrucișat din domenii pentru care există o finanțare mai mare a APC-urilor. Pentru autorii din țările cu venituri mici și medii, renunțările sau reducerile pot fi acordate de la caz la caz. Solicitările depuse înainte de depunerea articolului sunt evaluate de editorul coordonator pe baza calității articolului de cercetare și a capacității de plată a autorilor.

 

 

 

 

Back to TopTop